Συνέντευξη στην εφημερίδα Δημοκρατική της Ρόδου παραχώρησε η δημοσιογράφος και υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία κυρία Βίκυ Φλέσσα.
Μιλώντας στο δημοσιογράφο Δημήτρη Γκαρτζογιάννη, η κυρία Φλέσσα, η οποία βρέθηκε στη Ρόδο και μίλησε για τη σημασία του νησιού στην προσπάθεια για πολιτισμική ανάδειξη της χώρας στην Ευρώπη, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Θα ήθελα, να μέ εμπιστευθούν οι Ελληνίδες και οι ΄Ελληνες, ώστε να δώσω μάχη για τον Πολιτισμό, την Παιδεία και την ελληνική γλώσσα στην Ευρώπη. Θα ήθελα να γίνω η φωνή όλων, όσοι πιστεύουν πως οι κλασικές σπουδές είναι η ρίζα της πολιτισμικής μας ταυτότητας, αλλά και η γέφυρα που μάς ενώνει με την Ευρώπη. Να προσπαθήσω και να πείσω τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι δεν είμαστε οι ΄Ελληνες των μνημονίων, αλλά εκείνοι που έδωσαν τα φώτα τους στην Δύση»,
Η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα της ΕΡΤ έλαβε τη μεγάλη απόφαση: Από την εκπομπή ΣΤΑ ΑΚΡΑ για την Ευρωβουλή!
Τα τελευταία 20 χρόνια την παρακολουθούσαμε στην ΕΡΤ να παρουσιάζει εκπομπές με θέματα που αφορούν τον πολιτισμό και την παιδεία (καθημερινή εκπομπή «Υμείς και Ημείς», πορτραίτα καλλιτεχνών «Οπωσδήποτε την Κυριακή» , και τέλος επιστήμονες και διανοούμενους στην βραδινή της εκπομπή ΣΤΑ ΑΚΡΑ).
Ήταν το τελευταίο όνομα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ξεχωριστά από το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο.
Ως υποψήφια Ευρωβουλευτής ήλθε στην Ρόδο «σε ένα από τα φωτεινότερα διαμάντια του Αρχιπελάγους», όπως μάς είπε η ίδια, σε μία περιοδεία-αστραπή από την άλλη άκρη της χώρας, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, τις Σέρρες, τη Δράμα και την Ξάνθη στήν νοτιονατολική άκρη της Ελλάδος, στη Ρόδο, με το Καστελόριζο ανατολικότερα να «φυλάττει Θερμοπύλες» και αυτό…
Μάς εξήγησε ότι περιοδεύει στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας ιδέες και απόψεις με συζητήσεις που κάνει με τους τοπικούς άρχοντες, τους δημοσιογράφους, και τους πολίτες πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα πολιτιστικά τοπόσημα κάθε περιοχής και η πολιτιστική ιδιοσυστασία κάθε Περιφέρειας της χώρας.
- Ποιά είναι η προσδοκία σας, κυρία Φλέσσα, από τη συμμετοχή σας στις ευρωεκλογές;
Θα ήθελα, κύριε Γκαρτζώνη, να μέ εμπιστευθούν οι Ελληνίδες και οι ΄Ελληνες, ώστε να δώσω μάχη για τον Πολιτισμό, την Παιδεία και την ελληνική γλώσσα στην Ευρώπη. Θα ήθελα να γίνω η φωνή όλων, όσοι πιστεύουν πως οι κλασικές σπουδές είναι η ρίζα της πολιτισμικής μας ταυτότητας, αλλά και η γέφυρα που μάς ενώνει με την Ευρώπη. Να προσπαθήσω και να πείσω τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι δεν είμαστε οι ΄Ελληνες των μνημονίων, αλλά εκείνοι που έδωσαν τα φώτα τους στην Δύση. Και χαίρομαι που το επαναλαμβάνω αυτό εδώ, στη νησί του θεού ΄Ηλιου, την Ρόδο! Συγκεκριμένα, οραματίζομαι, εδώ για τη Ρόδο, το νησί να γίνει ο χειμερινός προορισμός των μαθητών από την Ευρώπη, να έρχονται και να διαμένουν στις κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία και αλλού στο νησί, όπου η θερμοκρασία είναι 20 βαθμούς τον χειμώνα. Φανταστείτε την αίσθηση και τις αναμνήσεις,όταν έπειτα από μία εβδομάδα στη Ρόδο, που έχουν περιηγηθεί στη μεσαιωνική της πόλη και τη Λίνδο, που έχουν δει πώς παρασκευάζεται η σούμα, έχουν φάει λαδόπιτα και μελεκούνι, επιστρέψουν στον παγωμένο Βορά της Ευρώπης.
Αυτό οραματίζομαι να συμβεί σε όλην την Ελλάδα.Και μιάς και είμαστε στο Αρχιπέλαγος, κύριε Γκαρτζώνη, όπως μπορείτε να δείτε στην προσωπική μου ιστοσελίδαhttps://vickyflessa.com, η πρότασή μου για την Κω, την γενέτειρα του Ιπποκράτους, είναι να διεκδικήσουμε να ιδρυθεί εκεί το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Βιοηθική, το οποίο να φέρει το όνομα του Ιπποκράτους. Σήμερα, που η τεχνολογία και η Ιατρική θέτουν σημαντικά ηθικά διλήμματα, εγώ βλέπω ευκαιρίες για την Ελλάδα. Η αρχαία ελληνική σκέψη έχει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα και πρέπει να εγκύψουμε ξανά σε αυτήν. Αντίστοιχα μπορεί να σκεφτεί κανείς και για τη Σάμο, που χειμάζεται και αυτή από το προσφυγικό ζήτημα. Θα μπορούσε να διοργανώνεται ένας ετήσιος Ευρωπαϊκός Μαθητικός Διαγωνισμός με το όνομα του «Πυθαγόρα», φέρνοντας στο επίκεντρο της γνώσης της νέας γενιάς των Ευρωπαίων ξανά αυτή τη σπουδαία ελληνική προσωπικότητα.
- Ο περισσότερος κόσμος κυριαρχείται από μια ασάφεια για το ρόλο των Ευρωβουλευτών. Γιατί κάποιος να ψηφίσει και να στηρίξει τη Βίκυ Φλέσσα;
Πράγματι, είναι πολύ εύστοχη η παρατήρησή σας, και είναι λυπηρό, κύριε Γκαρτζώνη. Ζούμε ήδη μία δεκαετία μέσα στην οικονομική κρίση και η επόμενη πενταετία είναι πολύ κρίσιμη τόσο για το μέλλον της πατρίδας μας όσο και για το μέλλον της Ευρώπης.
Προσωπικά, οραματίζομαι μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα διδάσκει Ιστορία μέσα από ένα κοινό βιβλίο και θα στέλνει τα παιδιά της σε θερινά σχολεία στην Ελλάδα για να μάθουν για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Μια Ευρώπη που κάθε Φθινόπωρο, κάθε χώρα μέλος θα στέλνει το κορυφαίο της πολιτιστικό επίτευγμα σε ένα μεγάλο πολιτιστικό συμπόσιο στους Δελφούς.
Όμως δε θέλω να μείνουμε εκεί, αλλά στη βάση αυτής της κληρονομιάς, θέλω να δουλέψω για τον άνθρωπο και την καθημερινότητα του. Για μια ευρωπαϊκή μέριμνα βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην Τρίτη Ηλικία και βαθύτερη έμφαση στην προσχολική αγωγή. Ζούμε πια περισσότερο, εργαζόμαστε έντονα πολλές ώρες. Έχουμε ανάγκη συνεπώς από καλύτερες κατ’ οίκον υπηρεσίες προς τους ηλικιωμένους, αλλά και περισσότερα και πραγματικά ολοήμερα σχολεία και νηπιαγωγεία. Πιστεύω πως πια αυτά πρέπει να γίνουν ευρωπαϊκές προτεραιότητες.
- Κυρία Φλέσσα, αναφέρεστε στις δημόσιες τοποθετήσεις σας στο ρόλο του Πολιτισμού. Δεν είναι λίγο πολυτέλεια στην εποχή της λιτότητας και της σκληρής αντιπαράθεσης των κομμάτων;
Ο Πολιτισμός είναι η βάση της ζωής μας κύριε Γκαρτζώνη. Είναι η απάντηση στην παρακμή που βιώνουμε την τελευταία δεκαετία. Ο Τουρισμός επίσης, αποτελεί σήμερα το 30,1% του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο μπορούμε με συγκροτημένες κινήσεις να το αυξήσουμε. Όχι διεκδικώντας κομμάτι από το φθηνό τουριστικό κύμα, αλλά επενδύοντας στην ποιότητα και συνδέοντας την αναψυχή με την τοπική ιδιοσυστασία και τα προϊόντα κάθε περιοχής.
Αν κάτι αποδείχθηκε περίτρανα όμως μέσα στην κρίση, είναι πως η οικονομική ευμάρεια από μόνη της δεν εξασφαλίζει τίποτα. Προσωπικά, πιστεύω σε μια Ευρώπη που κοιτά το μέλλον, αλλά εκκινεί από στέρεες ρίζες. Σε μια συνείδηση του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος βασισμένη στα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού: Τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τη ρωμαϊκή νομοθεσία και τον Χριστιανισμό. Δεν είναι πολυτέλεια λοιπόν ο Πολιτισμός και η κλασική ελληνική σκέψη, αλλά προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και προκλήσεις που σήμερα κανένα κράτος δε μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του, όπως η Κλιματική Αλλαγή και το Μεταναστευτικό.
- Μιας και αναφέρεστε στο μεταναστευτικό, πως πιστεύετε κυρία Φλέσσα πως πρέπει σήμερα η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο ζήτημα;
Είχα την ευκαιρία, εδώ στη Ρόδο, να μιλήσω με άνδρες και γυναίκες των σωμάτων ασφάλειας που έρχονται αντιμέτωποι με τις ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών, αλλά και το ρόλο της Frontex και τους διαβεβαίωσα πως θα παλέψω για να έχουν αμέριστη βοήθεια. Για να απαντήσω όμως στην ερώτηση σας: Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσει ολόκληρη η Ευρώπη πως τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε η προμετωπίδα τους, κατά συνέπεια οφείλουν να συνεισφέρουν στη φύλαξη τους. Ήδη, έχει αποφασιστεί η δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και έχει προγραμματιστεί η πρόσληψη 10,000 ανδρών και γυναικών σε βάθος δεκαετίας. Όμως δέσμευση του επικεφαλής υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι αυτό να συμβεί συντομότερα.
Επίσης οφείλει η Ε.Ε. να αποκτήσει κοινή μεταναστευτική πολιτική. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα να σηκώνουν όλο το βάρος. Όμως, πάλι μέσα από τον Πολιτισμό μπορούν να έρθουν λύσεις, αν η Ελλάδα τις διεκδικήσει. Σας ανέφερα παραπάνω την πρόθεση μου να διεκδικήσω να γίνονται θερινά σχολεία στην Ελλάδα για να μάθουν οι νέες γενιές των Ευρωπαίων τη ρίζα του Πολιτισμού μας, εδώ στον τόπο που βλάστησε. Αν το πετύχουμε αυτό, τότε αυτονόητα οι Ευρωπαίοι θα ενδιαφερθούν και για την ασφάλεια των περιοχών μας. Ποιος Ευρωπαίος γονέας δε θα πιέσει την Κυβέρνηση του να στηρίξει τη φύλαξη των νησιών του Αιγαίου, αν είναι εκεί τα παιδιά του; Όλα αυτά είναι μια αλυσίδα διεκδικήσεων, που οφείλουμε να κινητοποιηθούμε για να εξασφαλίσουμε.
- Υπάρχει κάτι που η Βίκυ Φλέσσα θα ήθελε να πει στους ψηφοφόρους λίγα εικοσιτετράωρα πριν το άνοιγμα της κάλπης τον Ευρωεκλογών;
Θέλω να τους κάνω έκκληση αρχικά να ψηφίσουν. Και αφού φτάσουν εκεί, να τους πω να σκεφτούν σοβαρά τι θα πράξουν εντός του παραβάν. Η επιλογή των προσώπων που θα μας εκπροσωπήσουν τα επόμενα 5 κρίσιμα χρόνια στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντική. Ζητώ λοιπόν από την καθεμιά και τον καθένα ξεχωριστά, έναν από τους τέσσερις σταυρούς σας για να αναδείξω τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας.Διότι ότι ο Πολιτισμός είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.
Μπορεί στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας το όνομα μου αλφαβητικά να είναι το τελευταίο ως «Φλέσσα», όμως σας ζητώ να ξεκινήσετε από εκεί. Βάζοντας τον πρώτο σας σταυρό δίπλα στο δικό μου όνομα. Για να έχω τη δύναμη να δουλέψω για την Παιδεία και τον Πολιτισμό μας στις Βρυξέλλες. Και να συμβάλλω, ώστε όλοι μαζί, να ανέβουμε «λίγο ψηλότερα».