Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον δημοσιογράφο Χάρη Αποστολόπουλο για την ιστοσελίδα eirinika.gr, παραχώρησε η δημοσιογράφος και υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Βίκυ Φλέσσα.
Τα κύρια σημεία:
- Διεκδικώ μια ψήφο εμπιστοσύνης κι έναν από τους 4 σταυρούς στο Ευρωψηφοδέλτιο από όλες εκείνες και από όλους εκείνους, που έχουν εκτιμήσει την επιλογή μου να αναδεικνύω μέσα από τη δουλειά μου επιφανείς επιστήμονες και διανοητές, με τη βοήθεια των οποίων θα προσπαθήσω να προαχθεί η αξία του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη.
- Κατά την κρίση, χάσαμε την εμπιστοσύνη μας, τα παιδιά μας που έφυγαν στο εξωτερικό, την ελπίδα πως τα παιδιά μας εδώ θα ζήσουν καλύτερα. Αδυνάτισε η αίσθηση της ατομικής ευθύνης για την πορεία της Ευρώπης αλλά και της ζωής μας.
- Στόχος μου είναι να αναδείξω στο Ευρωκοινοβούλιο την αναγκαιότητα η Ευρώπη να διδάσκει την Ιστορία της μέσα από ένα κοινό σχολικό βιβλίο σε όλα τα παιδιά. Θέλω να καταφέρω να γεμίζουν κάθε καλοκαίρι οι θερινές κατασκηνώσεις της πατρίδας μας από μαθητές της Ευρώπης, οι οποίοι θα αγαπήσουν την πατρίδα μας, τον τρόπο ζωής μας και τα παραδοσιακά μας προϊόντα.
- Η Ελλάδα υπολείπεται της Ευρώπης σε ψηφιακή ανάπτυξη, όμως, με συντεταγμένες κινήσεις μπορούμε να κάνουμε άλμα εμπρός και να συναντήσουμε τον σύγχρονο κόσμο διεθνώς με υπερηφάνεια, έχοντας στις αποσκευές μας εμείς το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, που είναι ο Πολιτισμός.
- Θα διεκδικήσω τα Ευρωπαϊκά Παρατηρητήρια για την Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης και την Βιοηθική, να γίνουν εδώ, στην πατρίδα του Αριστοτέλους και του Ιπποκράτους.
- Ο κ. Μητσοτάκης μέ κάλεσε, για να υπερασπιστώ τα γράμματα, τη γλώσσα μας, την κλασική ελληνική παιδεία στην Ευρώπη.
- Η διακοπή της μετάδοσης της εκπομπής μου, για λόγους ηθικής δεοντολογίας, είναι ορθή απόφαση από τη στιγμή που πολιτεύομαι. Ωστόσο ζήτησα, να προβληθούν 2 από τις 10 εκπομπές μου «ΣΤΑ ΑΚΡΑ», τις οποίες έχω ήδη μαγνητοσκοπήσει, αντί να παραστώ 2 φορές ως υποψήφια ευρωβουλευτής της Ν.Δ. -κάτι που είναι δικαίωμά μου- και αρνήθηκαν.
- Η μετατροπή της δημόσιας τηλεόρασης σε κρατική σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση, προσβάλλει τους ανθρώπους της ΕΡΤ που μοχθούν και τους Ελληνες πολίτες που τήν συντηρούν με το τέλος.
- Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δε σκοπεύω να μείνω στην πολιτική για πάντα. Κάνω αυτό το βήμα τώρα, επειδή πιστεύω πως μπορώ να είμαι χρήσιμη στην προσπάθεια η πατρίδα μας να επανακτήσει το κύρος της.
Χάρης Αποστολόπουλος: Ποιοι είναι οι 5 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους πιστεύετε πως πρέπει να σάς ψηφίσει κάποιος;
Βίκυ Φλέσσα: Θα ήθελα η ψήφος σε μένα να είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης από τις Ελληνίδες και τους ΄Ελληνες, που αντιλαμβάνονται την πρωταρχική σημασία του Πολιτισμού για την ύπαρξη μας ως χώρα στην Ευρώπη και τον σύγχρονο κόσμο. Από εκείνους τους πολίτες, οι οποίοι πιστεύουν- διότι μέ έχουν εμπιστευθεί ως δημοσιογράφο όλα αυτά τα χρόνια- ότι μπορώ να δώσω αποτελεσματικές μάχες για την Παιδεία και την γλώσσα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διεκδικώ μια ψήφο εμπιστοσύνης κι έναν από τους 4 σταυρούς στο Ευρωψηφοδέλτιο από όλες εκείνες και από όλους εκείνους, που έχουν εκτιμήσει την επιλογή μου να αναδεικνύω μέσα από τη δουλειά μου επιφανείς επιστήμονες και διανοητές, με τη βοήθεια των οποίων θα προσπαθήσω να προαχθεί η αξία του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη.
Στο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να υπάρχουν φωνές που να ακούγονται, ώστε τα παιδιά μας, τα παιδιά της Ευρώπης, να μη λησμονήσουν τον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη στα χρόνια που θα έλθουν. Χρειαζόμαστε πολιτικούς να φυτέψουν τον σπόρο της Ελλάδας του Πολιτισμού και να καλλιεργήσουν την ιδέα με μόχθο. Διεκδικώ να είμαι αυτή που θα είναι εκεί παρούσα και θα επιμένει με αφοσίωση και προσήλωση σε αυτόν τον στόχο.
Χ.Α.: Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, τι θεωρείτε πως χάσαμε κατά τα χρόνια της κρίσης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Υπήρξε κάτι θετικό;
Β.Φ.: Χάσαμε την εμπιστοσύνη μας, τα παιδιά μας που έφυγαν στο εξωτερικό, την ελπίδα πως τα παιδιά μας εδώ θα ζήσουν καλύτερα. Αδυνάτισε η αίσθηση της ατομικής ευθύνης για την πορεία της Ευρώπης αλλά και της ζωής μας. Απωλέσαμε το χαρακτηριστικό ελληνικό φιλότιμο και την αίσθηση του καθήκοντος. Επίσης, αδυνάτισε η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, φανήκαμε ευάλωτοι πολλαπλώς, με αποτέλεσμα οι πολίτες που εκχώρησαν τη συναίνεση τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα τις τελευταίες δεκαετίες, να νιώθουν πια ανασφαλείς λόγω της αδυναμίας της Ευρώπης να αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό. Είναι θετικό ότι πλέον υπάρχουν σημάδια αφύπνισης. Και έχουμε εφεξής μπροστά μας μια μοναδική ευκαιρία να μοχθήσουμε όλοι, ο καθένας από το πόστο του, για να βοηθήσουμε την πατρίδα μας. Βασίζω τις ελπίδες μου κυρίως στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι διαθέτουν καλύτερη μόρφωση. Αυτοί είναι το μέλλον της χώρας μας και οφείλουμε να τούς στηρίξουμε, όπως μπορεί καθένας από εμάς.
Χ.Α.: Σε περίπτωση που εκλεγείτε, ποιες θα ήταν οι πρωτοβουλίες σας και πού θα στρέφατε την προσοχή σας;
Β.Φ.: Προτεραιότητα μου είναι ο Πολιτισμός ως απάντηση στην παρακμή, που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Θα αγωνιστώ για μια Ευρώπη, που θα επενδύει στο μέλλον, αλλά εκκινεί από στέρεες ρίζες. Στόχος μου είναι να αναδείξω στο Ευρωκοινοβούλιο την αναγκαιότητα η Ευρώπη να διδάσκει την Ιστορία της μέσα από ένα κοινό σχολικό βιβλίο σε όλα τα παιδιάαπό τις τάξεις του Δημοτικού επί τη βάσει του Πολιτισμού. Θέλω να καταφέρω να γεμίζουν κάθε καλοκαίρι οι θερινές κατασκηνώσεις της πατρίδας μας από μαθητές της Ευρώπης, οι οποίοι θα αγαπήσουν την πατρίδα μας, τον τρόπο ζωής μας και τα παραδοσιακά μας προϊόντα. Να υπάρχουν προγράμματα βιωματικής μάθησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τα οποία να αναδεικνύουν την πολιτιστική ιδιοσυστασία κάθε περιοχής της χώρας.
Ταυτόχρονα, σήμερα που η Δ’ Βιομηχανική Επανάσταση εξελίσσεται, το χάσμα των γενεών δημιουργεί τριβές αλλά και ευκαιρίες. Αφενός, ο πληθυσμός γηράσκει και προκύπτει η ανάγκη τόσο για σύγχρονες πολιτικές στήριξης της Τρίτης Ηλικίας, αλλά κυρίως στήριξης των οικογενειών μέσα από την ενίσχυση της προσχολικής αγωγής. Αφετέρου, η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που ζούμε και μας φέρνει αντιμέτωπους με προκλήσεις τόσο για τον ίδιο τον Πολιτισμό, όσο και για τον ηθικό μας κώδικα. Θα διεκδικήσω λοιπόν, τα Ευρωπαϊκά Παρατηρητήρια για την Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης και την Βιοηθική, να γίνουν εδώ, στην πατρίδα του Αριστοτέλους και του Ιπποκράτους. Η Ελλάδα υπολείπεται της Ευρώπης σε ψηφιακή ανάπτυξη, όμως, με συντεταγμένες κινήσεις μπορούμε να κάνουμε άλμα εμπρός και να συναντήσουμε τον σύγχρονο κόσμο διεθνώς με υπερηφάνεια, έχοντας στις αποσκευές μας εμείς το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, που είναι ο Πολιτισμός.
Χ.Α.: Η Ευρώπη για πολλούς, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού με πλήθος ακροδεξιών φωνών, εκκωφαντικές αποχωρήσεις (Brexit) και σοβαρά οικονομικά ζητήματα (Ιταλία). Τι πιστεύετε πως θα γίνει και ποιο το μέλλον της Ε.Ε.;
Β.Φ.: Το μέλλον δεν μπορώ να τό προβλέψω. Μπορώ, όμως, να σάς πω ότι η ανακοπή της οικονομικής ευημερίας και η ανασφάλεια, που νιώθει ο μέσος Ευρωπαίος για το αύριο, είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που γιγάντωσαν τον ευρωσκεπτικισμό και τις ακραίες φωνές. Οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους. Εκτιμώ ότι οι ηγέτες της Ευρώπης τό αντελήφθησαν και θα αλλάξουν προσανατολισμό, ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος ευρωπαϊκός πατριωτισμός. Μια διάθεση να υπερβούμε τα αρνητικά, να μείνουμε σε όλα όσα μάς ενώνουν και να διαμορφώσουμε μια συνείδηση του κοινού μέλλοντος βασισμένη στα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού: Τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τη ρωμαϊκή νομοθεσία και τον Χριστιανισμό. Εδώ, εμείς οι ΄Ελληνες, έχουμε να πούμε πολλά. Για αυτήν τη νέα Ευρώπη θέλω να αγωνιστώ, αν μέ τιμήσουν οι συμπολίτες μου με την εμπιστοσύνη τους.
Χ.Α.: Πόσο καιρό σας πήρε να κάνετε δεκτή την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη να «σηκωθείτε από την καρέκλα»; Είχε περάσει και κατά το παρελθόν η ιδέα αυτή από το μυαλό σας;
Β.Φ.: Το σκέφτηκα αρκετά και σοβαρά. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, όμως είναι μια συνειδητή επιλογή, μία αποστολή ειδικού σκοπού για μένα με εθνικό πρόσημο. Ο κ. Μητσοτάκης μέ κάλεσε, για να υπερασπιστώ τα γράμματα, τη γλώσσα μας, την κλασική ελληνική παιδεία στην Ευρώπη. Πιστεύω βαθιά στην αίσθηση του καθήκοντος και ανταποκρίθηκα θετικά. Τόν εκτιμώ για την προσήλωση που έχει στην αριστεία, την Παιδεία και την αξιολόγηση. Είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός σήμερα που έχει το βάθος της γνώσης, την εμπειρία, την ηθική αλλά και τη συναίσθηση της ευθύνης, που απορρέει από το αίσθημα του δυνάμει Πρωθυπουργού της χώρας. ΄Αλλωστε, η Νέα Δημοκρατία είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διατράνωσε διεθνώς ότι ανήκουμε στη Δύση, ο Αντώνης Σαμαράς μάς κράτησε στην Ευρώπη και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει να ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας μας διεθνώς και στην Ευρώπη.
Χ.Α.: Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας στις επικείμενες ευρωεκλογές, η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να διακόψει τη μετάδοση της μακροβιότερης εκπομπής συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση. Το περιμένατε; Πώς νιώσατε;
Β.Φ.: Κατ ‘ αρχάς να ξεκαθαρίσω πως (όπως η ίδια ανακοίνωσα στη σελίδα της εκπομπής μου στο Facebook «ΣΤΑ ΑΚΡΑ με τη Βίκυ Φλέσσα») για λόγους ηθικής δεοντολογίας, είναι ορθή απόφαση από τη στιγμή που πολιτεύομαι. Η διαφωνία μου με τη διοίκηση της ΕΡΤ ήταν ότι εγώ ζήτησα απλώς να ασκήσω το δικαίωμα των δύο εμφανίσεων μου ως υποψήφια στην ΕΡΤ 2, όπου προβάλλεται η εκπομπή μου. Αντί, δηλαδή να πάω ως καλεσμένη σε κάποια εκπομπή ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ (κάτι το οποίο θα εξυπηρετούσε τη νέα μου ιδιότητα…) ζήτησα, να προβληθούν 2 από τις 10 εκπομπές μου «ΣΤΑ ΑΚΡΑ», τις οποίες έχω ήδη μαγνητοσκοπήσει. Αρνήθηκαν. Δυστυχώς, η μετατροπή της δημόσιας τηλεόρασης σε κρατική σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση, προσβάλλει τους ανθρώπους της ΕΡΤ που μοχθούν και τους Ελληνες πολίτες που τήν συντηρούν με το τέλος.
Χ.Α.: Πότε και γιατί νιώσατε την πιο έντονη συναισθηματική σας φόρτιση από την έως τώρα πορεία σας ως δημοσιογράφος και παρουσιάστρια;
Β.Φ.: Ήταν μεγάλη τιμή για μένα, επιφανείς Ελληνίδες και΄Ελληνες από την χώρα μας και το εξωτερικό να μοιράζονται σκέψεις και στιγμές τους στον τηλεοπτικό αέρα. Πολλές φορές ένιωθα συγκίνηση, καθώς μού εμπιστεύονται δημόσια τις εξομολογήσεις τους, σαν να μην υπήρχε η κάμερα.
Χ.Α.: Τι συγκινήσεις μπορεί να προσφέρει η πολιτική σε μια γυναίκα που έχει μιλήσει με τόσο εξέχουσες προσωπικότητες;
Β.Φ.: Μού έδωσε την ευκαιρία να συνομιλήσω με ανθρώπους που αναγνωρίζουμε ως σημαντικούς και αυτό είναι σαφέστατα μία ευκαιρία εμπλουτισμού του εσώτερου εαυτού μας. Όμως, ταυτόχρονα ήταν και μια συνεπής επιλογή να αναδειχθούν τέτοια πρότυπα, που διευρύνουν τους ορίζοντες μας. Αυτό προσπάθησα να πετύχω και σε αυτό ακριβώς το σημείο εφάπτεται και η απόφαση μου να συμμετάσχω στα κοινά, εμπλουτίζοντας τον δημόσιο βίο με προτάσεις που εμφορούνται από την Παιδεία και τον Πολιτισμό.
Χ.Α.: Τι θα κάνετε, αν δεν εκλεγείτε; Θα επιστρέφατε στην ΕΡΤ;
Β.Φ.: Αυτή είναι η δουλειά μου και επιθυμία μου είναι να επιστρέψω στην εκπομπή μου. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δε σκοπεύω να μείνω στην πολιτική για πάντα. Κάνω αυτό το βήμα τώρα, επειδή πιστεύω πως μπορώ να είμαι χρήσιμη στην προσπάθεια η πατρίδα μας να επανακτήσει το κύρος της. Θα έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι προσπάθησα και δεν πτοήθηκα από τον εύλογο φόβο που προκαλεί η δημόσια έκθεση και οι αναμενόμενες επιθέσεις.
Χ.Α.: Αν έπρεπε να επιλέξετε 5 συνεντεύξεις, οι οποίες σας έμειναν αξέχαστες, ποιες θα ήταν αυτές; Γιατί;
Β.Φ.: Η εκπομπή μου «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» προβαλλόταν στην ΕΡΤ τα τελευταία 16 χρόνια. Συνολικά, όμως, όλα αυτά τα 30 χρόνια της δημοσιογραφικής πορείας μου και σε εφημερίδες έχω στο ενεργητικό μου περισσότερες από 1500 συνεντεύξεις.
Μού είναι αδύνατον να επιλέξω, κύριε Αποστολόπουλε. Χρωστώ ευγνωμοσύνη σε όσες και όσους συνομίλησα μαζί τους, διότι μού έδωσαν γνώσεις και πνευματική προπαρασκευή, μού έλυσαν και μού δημιούργησαν απορίες, αλλά κυρίως διατήρησαν εντός μου τη φλόγα της μάθησης άσβεστη.