Β.Φλέσσα: Θα έχω τη συνείδησή μου καθαρή  ότι προσπάθησα για την Πατρίδα

Β.Φλέσσα: Θα έχω τη συνείδησή μου καθαρή ότι προσπάθησα για την Πατρίδα

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και τη δημοσιογράφο Αφροδίτη Γραμμέλη παραχώρησε η υποψήφια Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βίκυ Φλέσσα. «Σκέφτηκα -ανεξαρτήτως αποτελέσματος-  πως  θα έχω τη συνείδησή μου καθαρή, ότι προσπάθησα για την πατρίδα μου, κι ας «στραπατσαρισθώ». Να μην υπάρχει το άλλοθι «όλοι ίδιοι είναι…». Όχι, λοιπόν, δεν είναι όλοι ίδιοι και στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:

    — Αν και χρόνια στην τηλεόραση παραμένετε μία «άγνωστη» στο ευρύ κοινό δεδομένου ότι διατηρείτε χαμηλό προφίλ και αποφεύγετε συνεντεύξεις και εμφανίσεις. Είναι επιλογή σας, στάση ζωής ή τυχαίο;

Πράγματι, φέτος συμπλήρωσα 20 χρόνια στην τηλεόραση. Ήταν επιλογή μου, κυρία Γραμμέλη, ζήτημα αρχής. Ανέκαθεν πίστευα ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουμε να κάνουμε ερωτήσεις και όχι να δίνουμε απαντήσεις! Ουδέποτε αισθάνθηκα τηλεοπτική…σταρ. ΄Οπως, λοιπόν, δεν παίρνουμε συνέντευξη από κάποιον που γράφει σε μία εφημερίδα και κάνει συνεντεύξεις, γιατί να τό κάνουμε με κάποιον που κάνει ερωτήσεις στην τηλεόραση; Αυτό πίστευα, αυτό εξακολουθώ να πιστεύω και έτσι πορεύτηκα όλα αυτά τα χρόνια, γι’ αυτό και απουσίαζα από τα κοσμικά δρώμενα…

— Μετά από μία μακρά διαδρομή στη δημόσια τηλεόραση ποια είναι τα βασικά σημεία του απολογισμού σας;

Αισθάνομαι υπερηφάνεια για τα χρόνια μου στην ΕΡΤ. Σε ένα περιβάλλον περιορισμένων πόρων, μόχθησα πολύ σκληρά, με αφοσίωση, για να δώσω ένα βήμα σε ανθρώπους που σπανίως εμφανίζονται στην τηλεόραση. Χαιρόμουν πολύ, όταν τηλεθεατές μού έλεγαν ότι η συζήτηση στο σπίτι τους  ή στο τηλέφωνο με φίλους συνεχιζόταν, μόλις τελείωνε η εκπομπή. 

΄Οταν ξεκίνησα το 2002 τις εκπομπές συνεντεύξεων και καλούσα αγνώστους στο ευρύ κοινό διανοούμενους, όπως τον φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο, ή τον πατέρα Φιλόθεο Φάρο, τον ψυχίατρο Ματθαίο Γιωσαφάτ, τον καθηγητή του ΕΜΠ Θεοδόση Τάσιο και άλλους,  υπέστην (κι εγώ!)…bullying: “Τί μάς λέει τώρα αυτή, που θέλει να μάς κάνει την κουλτουριάρα…αν  είναι δυνατόν να φέρνει αυτούς από το πουθενά και να τούς ρωτάει για τον Θεό και τον θάνατο, μακάβρια θέματα!”

Επέμεινα με πείσμα, και στο τέλος έγιναν mainstream (ελληνιστί!) πρόσωπα  αυτοί οι «άγνωστοι»  καλεσμένοι μου. Τούς καλούσαν οι συνάδελφοι στις εκπομπές τους και τούς έμαθε όλος ο κόσμος μαζί με άλλους πολλούς που έχω φιλοξενήσει όλα αυτά τα 16 χρόνια στην εκπομπή μου. Ζητώ συγγνώμη, που δεν μπορώ να αναφερθώ ονομαστικά σε όλους. Χάρις «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» η ελληνική τηλεόραση διευρύνθηκε, η διανόηση έβγαινε στο γυαλί. Αυτή είναι η προσφορά μου στην ελληνική τηλεόραση.

— Γιατί υπήρξε διένεξη με την ΕΡΤ με αφορμή την διακοπή προβολής της εκπομπής σας;

Ζήτησα απλώς να ασκήσω το δικαίωμα των δύο εμφανίσεων μου ως υποψήφια στην ΕΡΤ 2, όπου προβάλλεται η εκπομπή μου. Αντί, δηλαδή να σχολιάζω πολιτικά ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ να προβληθούν δύο από τις 10 εκπομπές μου «ΣΤΑ ΑΚΡΑ», που έχω ήδη έτοιμες. Αρνήθηκαν. Αναμενόμενο…

— Γιατί ήταν αναμενόμενο;

Η  κυβέρνηση έχει καταντήσει  την  ΕΡΤ  τηλεοπτική …Πράβντα του ΣΥΡΙΖΑ. Ντρέπομαι να συναντώ τηλεθεατές και να μού λένε «δεν βλέπω πια ΕΡΤ, δεν αντέχω!». Αυτοί που λυμαίνονται τώρα την δημόσια τηλεόραση σύντομα θα φύγουν και θα αναπνεύσουν οι δημιουργικές δυνάμεις της ΕΡΤ, οι άξιοι άνθρωποί της, υπομονή… 

— Οι γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες στη πολιτική και στην τηλεόραση; 

Είναι πάντα πιο δύσκολο για τη γυναίκα, σε κάποιες περιπτώσεις ακατόρθωτο. Πάντως,  οι γυναίκες-όταν μάς εμπνέει το επάγγελμά μας-είμαστε πολύ αποτελεσματικές.

— Όμως, απ’ όσο γνωρίζω, έχετε γίνει αποδέκτρια σεξιστικών σχολίων λόγω της εξωτερικής εμφάνισής. Με ποιο τρόπο τα αντιμετωπίζετε; 

Αναλόγως τον άνθρωπο και τις συνθήκες πράττω ή λέω. Οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα και φερόμαστε αναλόγως. Δεν τό έχω μόνον εγώ.

— Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική; Δική σας ήταν η  απόφαση ή ήταν λόγω της πρόσκλησης που δεχθήκατε;

Τό αποφάσισα με την πρόταση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, διότι εκτιμώ ότι στον δικό μας βιογραφικό χρόνο είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας μας να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Θέλω να τό δω και να τό ζήσω, πριν φύγουμε εμείς.

Απάντησα, λοιπόν, «ναι», όταν μού ζήτησε να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε η χώρα μας να επανακτήσει το κύρος της στην Ευρώπη με το συγκριτικό της πλεονέκτημα, που είναι ο Πολιτισμός. Να προσπαθήσουμε, ώστε να  γίνει ένα rebranding της Ελλάδας.

Σκέφτηκα- ανεξαρτήτως αποτελέσματος-  πως  θα έχω τη συνείδησή μου καθαρή  ότι προσπάθησα για την πατρίδα μου, κι ας «στραπατσαρισθώ». Να μην υπάρχει το άλλοθι «όλοι ίδιοι είναι…». Όχι, λοιπόν, δεν είναι όλοι ίδιοι και στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε.

— Γιατί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; 

Γιατί είναι σταθερά προσηλωμένος στην αριστεία και την Παιδεία. Εάν γινόταν ένα ΑΣΕΠ πολιτικών αρχηγών, θα ήταν ο μόνος που θα περνούσε!

— Γιατί επιλέξατε να διεκδικήσετε μια θέση στην Ευρωβουλή;

Η Ευρώπη βρίσκεται στην  κρισιμότερη καμπή της. Η χώρα μας επίσης. Είναι η ώρα, λοιπόν, να υψώσουμε την Ελλάδα και πάλι στα μάτια των υπόλοιπων Ευρωπαίων. 

— Πώς σας φάνηκε όλο αυτό που συνέβη μεταξύ Κυμπουρόπουλου – Πολάκη;

Ο Πολάκης  ντροπιάζει την Κρήτη του Ελευθερίου Βενιζέλου και τον πολιτισμό της, που είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης, διότι η  ιστορία της Δύσεως  ξεκινά με τον μινωϊκό πολιτισμό. 

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος αξίζει τον θαυμασμό όλων μας και  όχι τον οίκτο μας, επειδή  ουδέποτε έζησε, ούτε θα ζήσει, όπως εμείς. Στο βλέμμα και το χαμόγελό του καθρεφτίζονται η στωϊκότητα, η αρετή και η χαρά της ζωής. Η ιστορία τους είναι η Ελλάδα ΣΤΑ ΑΚΡΑ. Ποιός από τους δύο θέλουμε να μάς εκπροσωπεί; Αυτονόητη, νομίζω, κυρία Γραμμέλη , η απάντηση…

— Τί ονειρεύεστε να πετύχετε, αν εκλεγείτε;

Η Ελλάδα μας να γίνει  η ηγετική πολιτιστική δύναμη της Ευρώπης και υπάρχουν ιδέες γι αυτό. Να ξαναθυμηθούμε ποιοι είμαστε! Δεν είμαστε οι ΄Ελληνες των μνημονίων, αλλά εκείνοι που έδωσαν τον πολιτισμό, τις έννοιες και λέξεις σε όλον τον κόσμο: Ευρώπη, Δημοκρατία, Πολιτική, Οικονομία, Ιδέα, ΄Ασυλο και τόσες άλλες έννοιες και λέξεις, ώρες μπορώ να μιλώ γι αυτές…

Οφείλουμε, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσουμε το νέο κύμα Φιλελλήνων, τα παιδιά από τις ευρωπαϊκές χώρες, να έρχονται στην Ελλάδα σε θερινά σχολεία, αλλά και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου με ανταλλαγές επισκέψεων.  Ο τουρισμός μας  να αναπτυχθεί, αξιοποιώντας τα πολιτιστικά τοπόσημα της πατρίδας μας και  να συνδεθεί με τα τοπικά προϊόντα. Στην περιοδεία μου τώρα σε όλη την Ελλάδα ακούω πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις από τους τοπικούς άρχοντες και τους πολίτες επωνύμως, τις οποίες θα παρουσιάσω πριν από τις εκλογές και θα τίς αναρτήσω στο site μου.