Στέλιος Ράμφος | «Ευρώπη και Κλασική Παιδεία»

Στέλιος Ράμφος | «Ευρώπη και Κλασική Παιδεία»

Ο συγγραφέας κ. Στέλιος Ράμφος μιλά για τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η ανθρωπότητα, τις προκλήσεις, τα προβλήματα, αλλά και το ρόλο της κλασικής παιδείας σ’ αυτή την εποχή.

«Μπαίνουμε, όπως ξέρουμε όλοι, η ανθρωπότητα δηλαδή, σε μια καινούργια φάση, κάτι το οποίο ήταν άγνωστο και αδιανόητο μέχρι τώρα. Για την ακρίβεια έχουμε ήδη μπει, εδώ και αρκετά χρόνια. Η καινούργια αυτή φάση έχει ορισμένα χαρακτηριστικά για τα οποία μιλάμε συνεχώς και για τα οποία χρησιμοποιούμε λέξεις όπως αλγόριθμοι, όπως τεχνητή νοημοσύνη, όπως ψηφιακή πραγματικότητα. Δηλαδή δηλωτικά μια νέας σχέσεως με τον κόσμο και όχι υποχρεωτικά μιας νέας σχέσεως με τον εαυτό μας. Πρόκειται για μια επαναστατική αλλαγή, για ανατροπή με θετικά στοιχεία αναμφισβήτητα, αλλά και με ερωτηματικά και με προβλήματα».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «εκείνο το στοιχείο, στο οποίο βασίστηκε ο Πολιτισμός μας και ήταν το νόημα, είναι το μεγάλο στοίχημα και το μεγάλο διακύβευμα της εποχής μας. Θα κρατηθεί το νόημα ή θα κερδίσει το πρόγραμμα. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα».

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το βίντεο και ακούστε το Στέλιο Ράμφο να μιλά για το ρόλο των αρχαίων Ελλήνων κλασικών συγγραφέων στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Αλγορίθμων.