ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΟΥ

Ενίσχυση της ανθρωπιστικής παιδείας

Οι κλασικές σπουδές είναι η ρίζα της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Είναι ζήτημα μείζονος σημασίας να εξοικειωθούν οι επόμενες  γενεές της Ευρώπης με  τη βάση του Πολιτισμού μας, ώστε να υπάρξει μία γέφυρα υπέρβασης των σημερινών κοινωνικών διαιρέσεων. Στους καιρούς μας  η ψηφιακή τεχνολογία θέτει ζητήματα που διαφοροποιούν το νόημα  παραδοσιακών εννοιών. Θεμελιώδεις έννοιες αλλάζουν περιεχόμενο: Ελευθερία, Ιδιοκτησία, Ισχύς. Για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε και να αναχαιτίσουμε τον λαϊκισμό, την πόλωση και την παρακμή, χρειαζόμαστε απαντήσεις από την Κλασική μας Παιδεία. Προς αυτήν την κατεύθυνση η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ενίσχυση της ανθρωπιστικής παιδείας

Οι νέοι Φιλέλληνες της Ευρώπης

Παρά την κρίση των τελευταίων χρόνων και την αρνητική δημοσιότητα, η Ελλάδα στο μυαλό των Ευρωπαίων σχετίζεται με όμορφη φύση, καλό καιρό και έναν σπουδαίο αρχαίο πολιτισμό.

Πολλά παιδιά σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες διαβάζουν για την ιστορία και τη μυθολογία της χώρας μας. Έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε αυτά τα παιδιά, τους μελλοντικούς ενήλικους  Ευρωπαίους, μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας και της μυθολογίας της χώρας μας με οργανωμένο τρόπο. Σε συνδυασμό με το φιλόξενο κλίμα μας έχουμε την δυνατότητα καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου να προσφέρουμε μια ψυχαγωγική και ταυτόχρονα διδακτική βιωματική εμπειρία, η οποία θα καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με την Ελλάδα μας. Θα αναδεικνύει τα ελληνικά πολιτισμικά τοπόσημα αλλά και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου τα προγράμματα βιωματικής μάθησης στα οποία θα συμμετέχουν οι μαθητές από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα καθιερώσουν την Ελλάδα μας ως προορισμό ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής ψυχαγωγίας.

Οι νέοι Φιλέλληνες της Ευρώπης

Κοινό ευρωπαϊκό βιβλίο Ιστορίας

Στόχος είναι να γαλουχηθούν οι νέες γενεές με  ευρωπαϊκή συνείδηση. Στην Ελλάδα είμαστε υπερήφανοι για την Ιστορία μας. Τήν διδάσκουμε για χρόνια στο σχολείο (όχι πάντα με τον καλύτερο τρόπο…), όμως, σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή ιστορία ασχολούμαστε με λίγα γεγονότα και πάντα από την δική μας οπτική. Το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι η στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αποφασίσει να διδάσκει την Ιστορία υπό την ίδια οπτική, ώστε να εστιάσουμε σε όλα αυτά, που μάς ενώνουν και να αναδείξουμε την κοινή πολιτισμική μας ταυτότητα στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο.

Κοινό ευρωπαϊκό βιβλίο Ιστορίας

Πρόγραμμα Erasmus για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Σήμερα οι νέοι της Ευρώπης μετακινούνται περισσότερο, δημιουργούν κοινή πολιτισμική συνείδηση, έρχονται σε επαφή με την Παιδεία άλλων λαών. Το πρόγραμμα Erasmus στα Πανεπιστήμια αποτελεί έναν πολύ πετυχημένο θεσμό.

Στην χώρα μας η δεύτερη βαθμίδα εκπαιδεύσεως οφείλει να αγκαλιάσει το πρόγραμμα Erasmus. Πρέπει να εφαρμοστεί, να μην μένει στα χαρτιά, να καθιερωθεί στην πράξη με οργανωμένο, ασφαλή τρόπο. Στην Ελλάδα  να εξετάσουμε το ενδεχόμενο οι συμμετέχοντες μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου να μοριοδοτούνται για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πανεπιστήμια.

Πρόγραμμα Erasmus για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ευρωπαϊκά Παρατηρητήρια στην Ελλάδα

Διεκδίκηση δημιουργίας Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Βιοηθικής στην Κω, πατρίδα του Ιπποκράτους, και Ηθικής της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Χαλκιδική, πατρίδα του Αριστοτέλους σε συνεργασία και με το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο οραματίζεται να ιδρύσει στην πατρίδα μας ο ΄Ελληνας Καθηγητής Πληροφορικής στο ΜΙΤ κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Ζούμε την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Εάν οι συμπολίτες μου μέ εμπιστευθούν με την ψήφο τους,  θα διεκδικήσω πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο με οδηγούς μας τους ΄Ελληνες φιλοσόφους και στοχαστές.

Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που ζούμε και θέτει προκλήσεις για τον ίδιο τον Πολιτισμό αλλά και τον ηθικό μας κώδικα. Η Ελλάδα υπολείπεται της Ευρώπης σε ψηφιακή ανάπτυξη, όμως, με συντεταγμένες κινήσεις μπορούμε να κάνουμε άλμα εμπρός και να συνεισφέρουμε το δικό μας αποτύπωμα, αξιοποιώντας τα διδάγματα της ελληνικής φιλοσοφίας και ηθικής.

Ευρωπαϊκά Παρατηρητήρια στην Ελλάδα

Πολιτικές για την Τρίτη Ηλικία

Η εποχή μας εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Ο πληθυσμός ζει περισσότερο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για πολιτικές προσαρμοσμένες στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην επιδίωξη του «ευ ζην». Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει μέσα από πανευρωπαϊκές πολιτικές να προνοήσει για την νέα πραγματικότητα που ξημερώνει στην Γηραιά ΄Ηπειρο, ενισχύοντας  τις απαιτούμενες δράσεις για μια κοινή πολιτική, που αφορά την κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, προγράμματα συντροφιάς και συγκατοίκησης με φοιτητές, δυνατότητα για κατ’ οίκον νοσηλεία, ύπαρξη τριψήφιου αριθμού κλήσης για κάθε ανάγκη και δημιουργία χώρων συγκατοίκησης όσων ηλικιωμένων διαμένουν μόνοι, κα.

Πολιτικές για την Τρίτη Ηλικία

Στήριξη της Προσχολικής Αγωγής

Η σύγχρονη οικογένεια καλείται μέσα σε εξαντλητικούς ρυθμούς να μεγαλώσει τα παιδιά της και να τά εντάξει με ασφαλή και σταδιακό τρόπο στο εκπαιδευτικό σύστημα, επενδύοντας από ιδίους πόρους υψηλότατα ποσά σε ένα σύστημα δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης… Παράλληλα, οι δυσκολίες στην αγορά εργασίας και τα μειούμενα εισοδήματα θέτουν περιορισμούς στις δυνατότητες. Η στήριξη της προσχολικής αγωγής, όμως, πρέπει να γίνει κρίσιμη προτεραιότητα της Ευρώπης.

Δυστυχώς, η πατρίδα μας κατέχει θλιβερή θέση, από τις χειρότερες στην Ευρώπη – βάσει σχετικών ερευνών-, σε ζητήματα προσχολικής αγωγής. Τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής του παιδιού είναι τα σημαντικότερα στη διάπλασή του. Σε αυτήν την ηλικία οφείλουμε να επενδύσουμε για το μέλλον.

Θα επιδιώξουμε τη στήριξη της Ευρώπης, ώστε οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας μας να λειτουργούν από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις οκτώ το βράδυ, προκειμένου να προσφέρεται η δυνατότητα στους γονείς να εργάζονται απερίσπαστοι και παράλληλα τα παιδιά να λαμβάνουν την απαραίτητη προσχολική εκπαίδευση, το σημαντικότερο εφόδιο για το μέλλον τους εξ απαλών ονύχων.

Στήριξη της Προσχολικής Αγωγής